Chcete zjistit, kde všude se lepek schovává a urychlit hojen střeva? Pak je tenhle článek pro vás.
Když mě, před více než 15ti lety, diagnostikovali celiakii byla jsem v šoku. Nechápala jsem. Něco málo jsem o ní věděla, ale nemyslela jsem si, že by se to kdy mělo týkat mě.
Byla jsem v té době ještě dítě a rozbrečela mě myšlenka, že už si nikdy nedám žádné svoje oblíbené sladkosti, dorty, koláče, sušenky…
Věděla jsem totiž, že v nich je lepek a naprosto jsem si nedokázala představit, že by to šlo jinak.
„Při představě té složitosti a že to nejde skloubit s cestováním ve mně v té chvíli jakoby něco umřelo.“
Je vám tohle povědomé? Prožili jste to stejné?
V prvních chvílích nemůžu být k sobě ani k vám tak toxická, abych použila klasické věty, kterými se nás ze začátku lidé snaží utěšit, typu: „celiakie není konec světa“, „jsou i horší věci“, apod., které nám sice mají pomoct, ale nejenže nám v tu chvíli prvotního škou nijak nepomáhají, ony zároveň popírají, co je lidské, a to: je to šok, je to velká změna.
A tohle všechno si každý musí nějak přechroustat sám. Já jsem tu od toho, abych vám s tím pomohla a ukázala vám cestu v tomhle chaosu. Pojďme na to 🙂
Co tedy dělat a nedělat jako první?
1) vypusťte emoce
Předně bych vám chtěla doporučit abyste si dovolili plně prožít a vypustit to, co cítíte – vztek, zoufalství, nasranost. Pusťte to ven, brečte, mlaťte do polštáře, nadávejte, prostě dělejte to, co vám pomůže, pokud to takhle cítíte, je to v pořádku, je to lidské. Dejte si čas.
Když to totiž potlačíte, bude vás břicho bolet ještě víc.
Fakt, vážně, tohle mi funguje asi ze všeho nejvíc a v různých situacích.
Velmi pomáhá uvědomění, že tahle situace má řešení – nejste první a zatím bohužel ani poslední s touhle dietou. O dobré jídlo tedy nepřijdete 🙂
2) důkladný průzkum vlastní kuchyně – potraviny
Pak by vaše kroky měly vést do vaší kuchyně, všech skříní a poliček, mrazáku a lednice a veeelmi pečlivě si pročíst VŠECHNY etikety veškerých potravin, které jste kdy jedli nebo chtěli jíst.
Nemilosrdně vyhoďte všechny potraviny obsahující lepek, tedy ty, které jsou vyrobené z obilovin.
A nemilosrdně vyhodit všechny, které obsahují lepek. Velmi doporučuji vyřadit i potraviny, které by ho obsahovat mohly – bývá to důvod, proč nejdou protilátky dolu. Tedy všechny obiloviny a výrobky z nich. Nemusíte je samozřejmě vyhazovat hned do koše, ale můžete je dát někomu z blízkých, kteří dietu nemusí držet.
Bude to trochu šok z toho, kolik těch potravin je a co všechno nesmíte a hlavně, kde všude se lepek schovává a sekundárně, co všechno za chemii v těch etiketách uvidíte.
S tím přichází velké uvědomění, u mě až znechucení, co všechno jsme do sebe schopni nevědomě nacpat.
3) důkladný průzkum vlastní kuchyně II – kuchyňské náčiní a spotřebiče
Pak přichází na řadu vybavení kuchyně.
Zní to jako „trochu moc, ne“?Všechny tyhle „drobnosti“ se ale bohužel ve střevě sčítají a to pak dělá problém, na který se těžko přichází a nikdo neví: „proč má ty protilátky stále nahoře?“.Vemte to z gruntu a vaše střevo vám poděkuje.
4) edukace okolí
S tím se pojí i vysvětlení všech zásad bezlepkové diety a hygieny nejbližšímu okolí – zejmená lidí, se kterými sdílíte kuchyň a její vybavení.
Jde o to, aby se bezlepkové potraviny a veškeré bezlepkové náčiní včetně samotného vaření prostorově oddělily. Vaření a pečení ideálně oddělit i časově. Tj. první se uvaří bez lepku a poté s lepkem.
Tady se setkáváme i s pojmy jako kontaminace, což prakticky znamená, že pokud se byť jen nepatrné množství lepku dostalo do našeho jídla, ať už přímo nebo s použitím lepkového náčiní, my už to naše jídlo jíst nesmíme, a křížová kontaminace, tady jde zase o křížový přenos lepkového jídla přes bezlepkové, doslova cross-contamination.
S tím je velmi důležité okolí seznámit. Více si řekneme příště.
5) první bezlepkový nákup a zásada každého celiaka: číst, číst a zase číst
Bezlepková realita mimo domov
- Seznamte okolí se svým problémem a vše vysvětlujte, ptejte se na složení a přípravu jídel a pokud si s čímkoliv nejste jistí, nejezte to.
- Vždy si berte svojí svačinu a nepočítejte s tím, že se někde najíte bez lepku.

Autorka projektu Bezlepkové cestování.
Už 15 let žiju, nejen, s bezlepkovou dietou, naučila jsem se s ní žít a cestovat, překonávat svoje strachy a plnit si svoje sny. Svým příkladem ukazuji lidem, že i oni mohou překonat svoje strachy, začít cestovat se svými dietami, bezpečně, levně i bez parťáků.
Více o mém příběhu si můžete přečíst na stránce O mně.